V.HUDÁK: Stanovisko Euroskupiny je také, že Grécko by malo zotrvať v eurozóne

15.05.2012 Celý región

Brusel 15. mája (TASR) - Principiálne stanovisko Euroskupiny je také, že Grécko by malo zotrvať v eurozóne, uviedol dnes, po skončení rokovania ministrov financií eurozóny a EÚ v Bruseli, štátny tajomník ministerstva financií Vazil Hudák.

Hudák pripomenul, že v rámci hodnotenia jednotlivých krajín EÚ z hľadiska jarnej perspektívy Európskej komisie sa zvýšená pozornosť venovala "problémovým" krajinám eurozóny ako Španielsko, Portugalsko, Írsko a, prirodzene, Grécko, ktoré bolo predmetom najživších debát ministrov.

"Tá diskusia bola dosť zložitá, pretože situácia v Grécku je veľmi komplikovaná. Grécky predstaviteľ informoval o tom, ako prebiehali politické rokovania doma, ale tam sa situácia mení každú chvíľu, takže to, čo povedal včera už dnes neplatí," uviedol Hudák. Spresnil, že išlo o takzvanú vládu odborníkov, alebo, ako povedal jeho grécky rezortný kolega, vládu zostavenú zo známych osobností, ktorá by sa venovala dôležitej reformnej agende. Grécki politici sa však dnes na rokovaniach u prezidenta Karolosa Papuliasa nedohodli na vytvorení vlády a krajina smeruje k novým voľbám.

Diskusia bola dosť ostrá aj z toho hľadiska, že jednotlivé členské krajiny eurozóny očakávajú od Grécka, že bude mať vládu, ktorá bude rešpektovať a dodržiavať dohody, ktoré boli uzatvorené v rámci eurozóny, opísal Hudák rokovania Euroskupiny.

"My - a to je aj pozícia celej Euroskupiny -, sme za to, aby Grécko zostalo v eurozóne. Myslím si, že sú riešenia, ktoré to umožňujú, ale musíme rešpektovať vývoj udalostí v Grécku," povedal Hudák v rozhovore pre TASR.

Na otázku, či vyhlásenia viacerých európskych politikov z posledných dní o tom, že Grécko by mohlo eurozónu opustiť, nevniesli nervozitu do rokovaní ministrov financií, Hudák priznal, že aj táto možnosť je otvorená - odchod Grécka z eurozóny.

"Ale principiálna pozícia eurozóny je tá, že chceme, aby Grécko zostalo v eurozóne, a chceme nájsť riešenia, ktoré to umožnia," uviedol Hudák. Dodal, že v rámci rokovaní ministrov padli aj také návrhy, či za situácie, keď sa vládne strany v Grécku nevedia dohodnúť na spoločnom postupe, nebolo lepšie vyhlásiť referendum.

Štátny tajomník Ministerstva financií SR upozornil na skutočnosť, že v EÚ si dobre uvedomujú názorovú rozpoltenosť Grékov, keď okolo 80 percent obyvateľstva si želá zotrvanie v eurozóne, ale na strane druhej vo voľbách preferencie získali také strany, ktoré sú skôr proti zotrvaniu v spoločnej menovej únii.

"Toto je niečo, čo si budú musieť Gréci vyriešiť sami," upozornil Hudák na situáciu v Grécku.
 

Vyberte región